A leggyakoribb kérdések

Kérdések és válaszok a távmunkáról

Mi a távmunka?
A távmunka a munkavégzés, munkaszervezés informatikai eszközök segítségével végzett módszere.
Ki lehet távmunkás?
Bárki, akinek olyan munkaköre, feladata, tevékenysége van, amelyet a munkaadó székhelyétől, telephelyétől fizikailag távol, -zavartalan munkavégzésre alkalmas munkakörnyezetből is el lehet végezni.
Akkor a távmunka csak munkaviszony keretében lehetséges?
A magyar jogban jelenleg a Munka Törvénykönyve nevesíti a távmunkát, és szabályozza az alkalmazhatóságot. A távmunka módszer azonban vállalkozói jogviszonyban, vagy önfoglalkoztatók esetében is működik. Ebben az esetben a vállalkozói szerződésben kell az együttműködés speciális elemeit tisztázni.
A távmunka nem egy meghatározott tevékenységre vonatkozik?
Nem. A gazdaság bármely ágazatában elképzelhető olyan tevékenység, feladat, munkakör, - amelyet távoli helyről is el lehet végezni.
Ezek milyen munkák lehetnek?
Minden olyan munka szóbajöhet, amelyet számítógép, vagy valamilyen infokommunikációs (ICT) eszköz segítségével el lehet végezni. (Gépelés, szövegszerkesztés, fordítás, honlap szerkesztés, programozás, telefonos ügyfélszolgálat, távfelügyelet, tervezés, elemzés, kutatási tevékenység, fórum moderálás, chat-support, fotó-szerkesztés, tanácsadás, stb.)
A borítékolás, szórólapozás, ajándék tárgyak otthoni összeszerelése nem távmunka?
Nem. Ezek bedolgozási tevékenységek, -bár kétségtelenül a munkavégzés, illetve a foglalkoztatás nem hagyományos (atipikus) körébe tartoznak.
Hol lehet távmunkát találni?
Az előbbiekből következik, hogy nem "távmunkát" kell keresni, hanem olyan feladatot, munkát, vagy beosztást, - amelyet távoli helyről is el lehet végezni. A kifejezetten távmunkaként hirdetett tevékenységek gyakran az emberek becsapására irányulnak.
Még mindíg nem tudom, hogyan találok távmunkát?
Elhelyezkedni, munkát keresni ugyanúgy lehet, mintha hagyományos munkát keresnénk. Az önéletrajzzal, és ügyesen megfogalmazott motivációs levél nélkülözhetetlen. A munkalehetőséget mindenkinek saját magának kell megtalálnia. Karriertanácsadó cégek, vagy felkészítő tréningek sokat segíthetnek a munkáhozjutás esélyének növelésében.
Több helyre regisztráltam, de nem kapok választ...
Előfordul... A munkakeresés elhatározás kérdése, a következetesség előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. Előfordul, hogy több tucat próbálkozás után adódik csak lehetőség.
Akkor nincsen olyan oldal, ahol távmunkát hirdetnek?

De van, de ezekkel az oldalak nem mindíg megbízhatóak, sem pedig az újsághirdetések. Minden esetben ellenőrizni kell a hirdető cég referenciáit, nyilvános elérhetőségeit.

Igen, de sokszor előre kérnek pénzt...
Ezt általában nem tisztességes szándékot takar. Pénzt kizárólag utólag, számla ellenében szabad kifizetni! Tisztázni kell azt is, hogy pontosan milyen szolgáltatást kapunk a befizetett összegért cserébe. Időnként jónevű cégek is próbálkoznak promócióként hirdetett szolgáltatás, vagy termék utólagos kifizettetésével. Érdemes vigyázni az interneten (online) megkötött szerződésekre is. Ne regisztráljunk olyan helyre, ahol nem világosak a feltételek, és ne fogadjuk el az oldal használatának feltételeit, ha gyanúsnak gondoljuk. Magyarországon a munkaközvetítés, illetve a munkaerő-közvetítés ingyenes!
Azt mondták, hogy kifizetik a pénzt, de szerződést nem tudnak adni.
Ilyenkor valami nincsen rendben. Az elvégzett munka utáni járandóság kifizetésének módját, idejét minden esetben szerződésnek kell garantálnia. A jövedelmeket adók, és járulékok terhelik. Amennyiben nincsen szerződésünk, akkor garanciánk sincsen arra, hogy hozzájutunk a pénzünkhöz. Ráadásul az APEH is megbüntethet. Figyelem! A külföldről privát bankszámlára történő átutalásokat az APEH kiemelten figyeli. Ne dőljön be senki ilyen ajánlatoknak.
Azt mondták, hogy egy rövid címlistát kell készítenem. A hónap végén nem fizették ki a telefonszámlámat.
A szerződésben, akár munkaszerződés, akár vállalkozói szerződés, -meg kell állapodni abban, hogy ki viseli a munkavégzés költségeit, illetve ki biztosítja a munka elvégzéséhez szükséges eszközöket. Azt is tisztázni kell, hogy pontosan milyen teljesítményt várnak el tőlünk.
Nincsen számítógépem. Lehetek távmunkás?
Elméletileg igen. A távmunka-végzéshez azonban mindenképpen szükséges a számítógép, vagy valamilyen adatátvitelre alkalmas informatikai eszköz. Ezeket az eszközöket használni is kell tudni.
Van számítógépem, de nem tudom megvásárolni a szükséges szoftvereket.
Meg kell beszélni a munkaadóval, vagy a megbízóval. Az illegálisan használt szoftverek miatt szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt indíthatnak ellenünk eljárást. Léteznek azonban nyílt forráskódú, teljesen ingyenesen használható alkalmazások. Ezekkel a távoli helyről végezhető feladatok döntő többségét el lehet végezni. A speciális szoftvereszközöket pedig érdemes megvásárolni, vagy megvásároltatni.
Távmunkát végezni csak otthonról lehet?
Nem. A munkavégzés elképzelhető mobil munkahelyről, vagy közösségi munkahelyről is. (Távmunka ház, teleház, telekuckó, szatellit iroda, szomszédos iroda.) Viszont minden esetben ki kell alakítani a zavartalan munkavégzésre alkalmas, biztonságos munkakörnyezetet.
A kisgyermekemmel vagyok GyES-en. Végezhetek-e távmunkát.
Amenyniben elmúlt egy éves, -igen. GyeD mellett kizárt, GyES melett lehetséges a munkavégzés. Síró kisbaba mellett azonban nem könnyű zavartalanul dolgozni, és magas színvonalú munkát végezni. Érdemes elgondolkozni azon, hogy napi 1,2, 3 órára esetleg megoldható-e a kisgyermek felügyelete.
Valamilyen gépelési munkát keresek...
Magyarországon sokan próbálnak kiegészítő tevékenységként, vagy másodállásban távoli helyről végezhető munkát találni. Ezek a próbálkozások nem mindíg sikeresek, mert a megbízó számára nem minden esetben elfogadható, hogy csak a főállású munkaidő letelte után foglalkozzunk a kiegészítő feladatokkal. Rendszeres jövedelemre ilyen megbízásokból nem lehet számítani.
Nem szeretnék távmunkás lenni!
Pedig sokan szeretnének otthoni munkahelyről dolgozni. A távmunka-végzés azonban szigorúan önkéntes, arra - munkaviszony keretében - senkit nem lehet kötelezni, sőt biztosítani kell a munkaadónak a lehetőséget a hagyományos munkahelyre történő visszatéréshez.
Van aki nem alkalmas a távmunka- végzésre?
Különbözőek vagyunk, különböző adottságokkal. Van aki végrehajtó típus, és nem igazán szeret önállóan dolgozni. Mások pedig szeretnek és tudnak is egyedül, önállóan dolgozni, be tudják osztani az idejüket, jól reagálnak a váratlan helyzetekre, problémákra. természetesen a legfontosabb a szaktudás, és a szakmai felkészültség.
Miért éri meg?
A munkavállalóknak azért, mert mentesülnek a napi munkába járás fáradalmaitól, és viszonylag rugalmasan oszthatják be a szabadidejüket. Több idő maradhat a családra, és a szabadidő hasznos eltöltésére, az aktív pihenésre.
A munkaadók a foglalkoztatás költségeinek akár 30%-át is megtakaríthatják a rugalmas foglalkoztatás, a távmunka bevezetésével. Természetesen alaposan végig kell gondolni, hogy mely munkakörökben, és milyen körülmények között alkalmazható a távmunka. Mind minden átalakítás, és befektetés, - a távoli munkahelyek kialakítása sem térül meg egyik napról a másikra.
Elmehetek-e táppénzre, ha távmunkás vagyok.
Igen. Minden munkahelyen, így az otthoni és a közösségi munkahelyeken is munkavégzésre alkalmas állapotban kell lenni. Aki keresőképtelen, azt nem lehet munkavégzésre kényszeríteni. természetesen a betegséget a megfelelő orvosi szakvéleménynel igazolni kell.

Vállalkozóként is lehet távmunkát végezni?

Természetesen igen. Persze mint mindenhez az életben ötlet, kitartás és talán egy kis szerencse is szükséges. Még a vállalkozás megalapítása előtt érdemes kipuhatolni, hogy életképes-e, piacképes-e az ötletünk?!

Sehol nem kapok ingyenes tanácsot?!

Pedig vannak államilag támogatott képzési, továbbtanulási lehetőségek. Ezekről a Regionális Képző Központokban, vagy a Munkaügyi Központokban lehet felvilágosítást kapni.

Hasznos lehet azonban ellátogatni motivációs, üzleti, vagy szakmai tréningekre is. Ezeknek díja van, de az információk, az ismeretek megszerzése is egyfajta befektetés. Aki megfelelően tudja ezeket hasznosítani, annak megtérül. Természetesen arról érdemes meggyőződni, hogy aki a tanfolyamot, vagy tréninget meghirdeti, az rendelkezik-e a megfelelő szakmai kompetenciával, elismertséggel!

Nekem semmi újat nem tudnak mondani

Ez szerencsés eset, - valószínűleg akkor a problémák is elkerülnek. - Néhány hete egy ismerősünk elutasította hogy részt vegyen egy általunk ajánlott tréningen. A napokban levelet kaptam tőle, és a segítségünket kérte. Az illető közel fél millió forintot veszített azzal, hogy rosszul mért fel egy munkaügyi szituációt. A sors fintora, ha részt vesz a tréningen, akkor egészen biztosan nem lép csapdába.